Det hela började i köket på Öland med att vi ystade i en saftgryta på spisen. Det var en njutning att hämta varm mjölk direkt i ladugården, bära hem den och som belöning få en ost som smakar bra med bara en liten tillsats av salt.
Att göra ost är ett traditionellt hantverk.
Sedan växte Köksmejeriet ur gårdsköket till en bättre mejerilokal. Men det känns
fortfarande som om vi gör ost åt oss själva och våra vänner. Därför kallar vi oss fortfarande Ölands Köksmejeri.
Vårt mejeri är ändå pyttelitet. Med en gryta på 500 liter och begränsat antal utrymmen för mognad och lagring av ostarna ställer det helt andra krav på hantverket.
Man får välja ostar och verktyg som gör att man kan korrigera ystningen efter förhållandena. Man lär känna sin mjölk, sin gårdsflora och sina verktyg. Tid på året, foderstat, luftfuktighet, temperatur. Allt spelar roll när man ystar.