Köksmejeriets ostar

Toma Alvar
Halvmjuk ost med spår av blåmögel och rullad i örter (mynta, basilika och fänkål). Hel ost: ca 1-1,5 kg.
Bäst före tid: 2 månader.
8-12 bitar per ost, varje bit ca 125 -170 gram.
Bäst före tid: 1 månad


Solvända
Hårdost med aningens sötma. I bakgrunden lite mörka, beska och nötiga toner. Osten är torr och spröd i konsistensen och avnjutes lämpligen med öl, vin eller torr cider.
Lagrad ca 18 månader. Begränsad tillgång.
Hel ost väger 10-12 kg. Bäst före tid: 2 år

Osten vann guld i World Cheese Award 2023-24

All ost är ystad på mjölk från Alby, all ost är pastöriserad och med naturlig fetthalt.

Vit Alvar
Halvmjuk vitmögelost av camemberttyp. Klassisk smak av champignon och mjölk men med en touch av egen karaktär.
Hel ost: ca 1 kg.
Bäst före tid: 2 månader
8 bitar per ost, varje bit ca 125 gram.
Bäst före tid: 1 månad

Röd Alvar
Halvmjuk till mjuk kittost av munstertyp med karaktäristisk arom. Som ung mild och fast, som mogen smidig och fyllig smak, som gammal stallig och väldigt mycket av allt.
Hel ost: ca 1 kg.
Bäst före tid: 2 månader
8 bitar per ost, varje bit ca 125 gram.
Bäst före tid: 1 månad

Carla
En halvmjuk ost med lätt kittyta. Mild och lite gräddig i smaken som ung, mognadstoner och mer karaktär med tiden. Guldgul till rödorange yta.
Hel ost: ca 0,7 kg. Bäst före tid: 2 månader
4 bitar per ost, varje bit ca 175 gram. Bäst före tid: 1,5 månad

Alvaroumi
Grillost av cypriotisk typ perfekt att grilla eller steka. Det som är karaktäristiskt för vår grillost är hög stekbarhet, lägre salthalt och en rund, fyllig smak. Alvaroumi är ystad med mikrobiell koagulant.
Förpackade styckvis i vacuumpåse ca 130-190 gram.
Bäst före tid: 1,5 månad.

Sprit Alvar
Hårdost lagrad minst fyra månader. Smaksatt med Sprit från Wannborga vingård på Öland. Vi varierar mellan fyra smaker: Gin, Bärnsten (fatlagrad typ grappa), Apple Brandy (typ Calvados) eller Brandy (typ Cognac). Ytan skyddad av icke ätbart skal.
Hel ost väger 2 kg.
Bäst före tid 1 år.

Alby Alvar
Ölands terroir. Ystad på Jonas mjölk och ystningskultur tillverkad från vildros, ölandstok, cikoria och Ölandssolvända. Allt plockat på stora Alvaret inom en kilometer från mejeriet. Därefter har vi genom fermentering odlat fram mjölksyra i form av fil och yoghurt som använts i ystningen.
Lanseras snart!